Връщат семейното подоходно облагане?
Връщат семейното подоходно облагане? / netinfo
За запазването на семейното подоходно облагане се обявиха от Коалиция за България и от синдикатите, след като обсъдиха на среща в парламента бюджета за следващата година. В първоначалния вариант на проектобюджета за 2008 година се предвиждаше отпадането на семейното подоходно облагане. Идеята ще се обсъжда в рамките на тройната коалиция. Срещу нея засега са категорично финансовият министър и НДСВ.

От синдикатите изразиха задоволство, че сред исканията им, които намират подкрепата на управляващите, е и въпросът с оставането на семейното подоходно облагане, подчерта Пламен Димитров, вицепрезидент на КНСБ. Коалиция за България има намерение до подкрепи и нашето виждане, в това число за семейното подоходно облагане в една форма, която да даде възможност всички, които нямат достъп до детски надбавки, да получат механизма на семейно подоходно облагане, каза Димитров.

Според шефа на бюджетната парламентарна комисия Румен Овчаров сред вариантите, които ще се обсъждат в управляващата коалиция, е връщането на стария вариант на семейно подоходно облагане или въвеждането му само за родителите, които имат доход над 220 лв. и няма да могат да получават детски добавки по 30 лв. месечно. Увеличените детски са съвсем друга специална група и съвсем не компенсират отпадането на семейното подоходно облагане, бе аргументът на Овчаров.

Финансовият министър Пламен Орешарски призна за Дарик радио, че е категорично против запазването на семейното подоходно облагане, което, по думите му, е чисто и просто популизъм. Орешарски обаче допълни, че ще се съобрази с окончателното решение на тройната коалиция. Подобна позиция зае и Христина Христова от НДСВ, според която връщането на семейното подоходно облагане е кауза пердута и безсмислен акт при такава ниска ставка на плоския данък в размер на 10 на сто, каквато се предвижда засега. Хасан Адемов от ДПС отказа коментар с аргумента, че ще се водят разговори между коалиционните партньори. По-рано на срещата със синдикатите от Коалиция за България обещаха, че ще вземат предвид предложенията им за данъчно облагане на хазарта. Синдикатите и левицата констатираха немалко сходни виждания, сред които запазването на сегашното съотношение на осигурителната тежест в размер на 65 към 35 без повишаване на вноските.