Визите за руснаци остават, даваме ги по-евтино
Визите за руснаци остават, даваме ги по-евтино / netinfo

Няма да има отпадане на визите за руските туристи, посещаващи страната ни, като след края на туристическия сезон цената им ще се покачи. Това заяви във Варна вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин.

По силата на сключеното на 1 юни визово споразумение между Русия и ЕС, руските туристи плащат по 35 евро за виза за страни в Евросъюза. Визата за България обаче им струва 20 евро, тъй като се освобождават от част от визовата такса, посочи министър Калфин и добави, че намалението ще важи до края на туристическия сезон.

Проблемите по издаването на български визи в посолството ни в Москва са заради постъпващите преди 1 юни паспорти. Трудностите по издаване на визи се дължат и на приемането на нов закон в Русия, който задължава туристическите компании да лицензират дейността си, обясни външният ни министър.

Калфин обяви, че за избягване на опашките от чакащи в българското посолство ще бъде създаден колцентър, който ще регулира потока на приеманите документи.

Въпреки проблемите около издаването на туристически визи, тази година в България се очаква да пристигнат над 250 хиляди руски туристи, с 50 хиляди повече от миналата година, прогнозира министърът.

Други новини от Варна