Вентилаторите в Русия поскъпват, държавата реагира
Вентилаторите в Русия поскъпват, държавата реагира / снимка: Reuters

Руската антимонополна служба (ФАС) се самосезира с казуса за изкуственото повишаване на цените на вентилаторите и климатичните инсталации в момент, когато страната от няколко седмици преживява безпрецедентни горещини, предават руските агенции.

„На основание на сигнали от граждани и организации ФАС проучва ситуацията с цените на климатична техника през периода юни-юли т.г. в резултат от настъпилото анормално горещо и сухо време в редица региони на страната”, се казва в съобщението на службата. Става въпрос по-конкретно за „значителното, а в редица случаи многократно” поскъпване на климатиците, вентилаторите и друга подобна техника чрез създаване на изкуствен дефицит на тези стоки, отбелязва БГНЕС. Освен това ведомството ще прецени доколко новите цени отговарят на реалното търсене.

Напоследък вентилатори, които по московските пазари са се продавали през юни за 350 рубли (9 евро), в края на юли са стрували 2500 рубли (63 евро). В специализираните магазини обаче най-евтините вентилатори струват 8000 рубли (200 евро), констатира журналист от АФП.

Междувременно информационният сайт Lenta.ru съобщава, че днес в Москва се диша по-леко, димът от торфените пожари се е разнесъл. Тази сутрин концентрацията на вредни вещества във въздуха е намаляла, улиците на руската столица не са задимени и не се усеща миризма на изгоряло, предаде. „През изминалата нощ в Москва имаше гръмотевична буря, валя силен дъжд и екологичната обстановка се подобри", посочва сайтът. Синоптиците обаче прогнозират, че жегата ще продължи, поне до края на седмицата.