В следващите години най-много работни места ще има за продавачи, шофьори и автомонтьори
В следващите години най-много работни места ще има за продавачи, шофьори и автомонтьори / снимка: БГНЕС
В следващите години най-много работни места ще има за продавачи, шофьори и автомонтьори
71469
В следващите години най-много работни места ще има за продавачи, шофьори и автомонтьори
  • В следващите години най-много работни места ще има за продавачи, шофьори и автомонтьори

До 2018-та година най-много работни места у нас ще има за продавач-консултанти, шофьори и автомонтьори - това показва системата за прогнозиране на потребностите от работна сила на социалното министерство.

Според средносрочната прогноза, която обхваща следващите четири години, до 2018-та година в икономическата дейност „Търговия и ремонт на автомобили и мотоциклети" ще има близо 521 хиляди работни места. В дългосрочен план висшето образование ще дава 90 процента гаранция за реализация на пазара на труда, а средното образование - 80 процента гаранция за намиране на работа, обясни социалният министър Хасан Адемов.

Сред най-търсените професии ще бъдат още учителите за средното образование, медицинските сестри, инженерите, които разработват софтуерни приложения, и IT-анализатори.

Според прогнозата на социалното министерство до 2018-та година ще бъдат разкрити над 270 хиляди нови работни места за висшисти и среднисти, а заетостта у нас ще нарасне с около 5 процента. Най-много работни места за висшисти ще има в икономическите дейности образование и търговия и ремонти на автомобили, а за хората със средно образование ще има търсене в сферата на търговията и строителството.

Според министър Адемов най-добрият избор на образование с цел бърза реализация е професионалната гимназия. 70,2 на сто от потребностите на бизнеса са в посока на кадри с професионална квалификация от системата на професионалното образование и обучение, тоест трябва да имаш занаят, който да бъде усвоен в рамките на образователната система, каза министърът.

В началото на 2019-та година около 130 хиляди висшисти у нас ще работят на позиция, по-ниска от придобитата от тях квалификация, а 157 хиляди работни места, изискващи средно образование, ще се заемат от специалисти с друго образователно ниво. Едва 8.6 процента от работните места ще бъдат за хора с основно или по-ниско образование.