В ДКЕВР организират обществено обсъждане за поскъпването на газа
В ДКЕВР организират обществено обсъждане за поскъпването на газа / снимка: Sofia Photo Agency, архив
В ДКЕВР организират обществено обсъждане за увеличението на цената на природния газ
51656
В ДКЕВР организират обществено обсъждане за увеличението на цената на природния газ
  • В ДКЕВР организират обществено обсъждане за увеличението на цената на природния газ

Обществено обсъждане за увеличението на цената на природния газ от 1 април ще се проведе в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Енергийният регулатор прие доклад, в който оценява поскъпването на синьото гориво на по-малко от 13%, което е около половината от увеличението, поискано от "Булгаргаз".

Новите цени на природния газ ще се отразят и на сметките за парно. В различните градове те ще бъдат с между 4 и 12% по-високи, а в София - с около 9%.

Природният газ ще поскъпне с 12,73% - това е записано в доклада на енергийната, одобрен по време на консултативния съвет в сряда. Според председателя на регулатора Ангел Семерджиев, ако увеличението на цената на синьото гориво е по-ниско, това може да докара "Булгаргаз" до състояние на фалит: "Не обичам големите думи, за съжаление това е ситуация, за която мисля, че не трябва да позволим чрез ценовата политика да поставим под съмнение сигурността на снабдяването с природен газ в страната".

Сериозен проблем пред "Булгаргаз" се явява попълването на използваните количества природен газ от хранилището в Чирен: "При тази цена, те могат да запълват газохранилището на свой риск. Не са отчетени количества за запълване, но се надяваме, че през следващото тримесечие ще се създадат по-благоприятни условия и те ще могат при по-благоприятни условия да закупят природния газ, и да пълнят газохранилището".

С поскъпването на синьото гориво, ще скочи и цената на топлата вода и парното от 1 април. Увеличението ще е обосновано както от новите цени на природния газ, така и от "спестеното" увеличение на цените на топлинните услуги в началото на годината. По правило, когато природният газ поскъпне с до 5%, топлофикационните дружества поемат разликата. Първото тримесечие на годината новата цена на газа бе с около 4% по-висока спрямо предходните три месеца.