Ускорено темпо на икономически растеж в Япония
Ускорено темпо на икономически растеж в Япония / netinfo

Темпото на икономически растеж в Япония през първото тримесечие на годината се е ускорило за трето поредно тримесечие до 2,4 на сто, предадоха световните агенции. Данните обаче са значително по-ниски в сравнение с предходното тримесечие, когато Брутният вътрешен продукт на страната нарасна с 5 на сто, сочат публикувани днес данни на японското правителство.

Отчетеният икономически растеж е малко по-нисък от прогнозите на анализаторите и бе още една причина Банк ъв Джапан да реши да не променя сегашната ставка на основния си лихвен процент. Основната причина за забавянето на темпото на икономически растеж във втората по големина икономика в света през периода януари-март са съкращенията на капиталовите разходи на фирмите на фона на опасенията от забавяне на икономиката в САЩ - най-големият експортен пазар на Япония.

В края на двудневното си заседание ръководството на японската централна банка взе единодушно решение да запази основната лихва в страната на равнище от 0,5 на сто.

Деветчленният съвет по паричната политика на Банк ъв Джапан за последно промени лихвата през февруари, припомня ДПА. Управителят на институцията Тошихико Фукуи обаче през миналата седмица каза, че лихвите в страната са "твърде ниски" на фона на задаващата се мощ на японската икономика и ще трябва да бъдат повишени, ако страната успее да избегне свръхинвестициите и инфлацията.