Управляващите са успели да вдигнат минималната заплата заради реформи
Управляващите са успели да вдигнат минималната заплата заради реформи / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Тотю Младенов: Трябваше да спасим пенсионната система с реформата
59352
Тотю Младенов: Трябваше да спасим пенсионната система с реформата
Овчаров към ГЕРБ: За трите години управление сте изхарчили през бюджета 83 млрд. лв.
  • Тотю Младенов: Трябваше да спасим пенсионната система с реформата
  • Овчаров към ГЕРБ: За трите години управление сте изхарчили през бюджета 83 млрд. лв.

Заради реформите управляващите са успели не само да вдигнат минималната работна заплата на няколко пъти, но и да направят множество реформи в други сектори. Тезата защити социалният министър Тотю Младенов по време на гласуването на второ четене на бюджета на ДОО. Младенов припомни, че по време на мандата на ГЕРБ минималната работна заплата е скочила на няколко пъти, като от завареното равнище от 240 лева от догодина ще достигне 310 лева.

„Първото нещо, което трябваше да направим, е да спрем това, което правихте вие - да увеличавате непрекъснато дефицитите в Държавното обществено осигуряване", обърна се Младенов към опозицията.

По думите му настоящите управляващи са подходили честно към бъдещите пенсионери и е трябвало да спасят пенсионната система, като направят реформа. „И не само това - имаме възможност да увеличим и други плащания като такива за здравеопазване, образование, спорт, култура, инфраструктура, земеделие именно на базата на това, че реформирайки пенсионната система, имаме възможност да заделим повече средства и за другите системи", коментира Младенов, като напомни, че управляващите правят това в условия на тежка икономическа криза.

Ако управляващите знаеха как да харчат парите на държавата, за три години щеше да има толкова магистрали, че нямаше да има място за още и пенсиите щяха да бъдат увеличени многократно. Това пък бе отговорът на депутата от Коалиция за България Румен Овчаров. По думите му в кризата правителството на Бойко Борисов харчи много повече пари, отколкото тройната коалиция в условия на растеж.

„Знаете ли колко, господа управляващи, сте похарчили за трите си цели години през този мандат през бюджета? 83 млрд. лв.", каза Овчаров. Той обясни, че тройната коалиция е похарчила за първите три години от своя мандат 65 млрд. лв. Така Овчаров направи сметката, че в условията на криза настоящите управляващи са похарчили с 18 млрд. повече или средно всяка година с 6 млрд. повече.

Той напомни, че увеличението на пенсиите от 1 април ще струва на хазната 580 млн. лв. „Тоест с тези шест милиарда годишно, които допълнително сте харчили, вие сте можели да вдигнете пенсиите десет пъти", каза той.

„А знаете ли колко ви струват магистралите, които така шумно рекламирате, тези 200 км., дай боже да станат до догодина. Ами те струват 600 млн. тоест за трите години сте могли да направите 30 пъти повече магистрали. Представяте ли си 6000 км. магистрали? В България нямаше да има място от магистрали, а вие сте седнали тук и плачете, нямало пари. Ами няма пари, като не знаете какво да правите, няма пари", коментира Овчаров.