Тютюнопроизводителите ще си получат парите до края на месеца
Тютюнопроизводителите ще си получат парите до края на месеца / снимка: DarikNews.bg
Бойко Борисов и Мирослав Найденов за 116 млн. лв. за тютюнопроизводителите
31376
Бойко Борисов и Мирослав Найденов за 116 млн. лв. за тютюнопроизводителите
Бойко Борисов за каскадата „Горна Арда”
Цветан Цветанов за операция „Всичко коз”
  • Бойко Борисов и Мирослав Найденов за 116 млн. лв. за тютюнопроизводителите
  • Бойко Борисов за каскадата „Горна Арда”
  • Цветан Цветанов за операция „Всичко коз”

До края на месеца ще бъдат изплатени 116-те млн. лв. субсидии за тютюнопроизводителите, обяви на среща с тях в кърджалийското село Кирково премиерът Бойко Борисов.

„Даваме допълнително 116 млн. за тютюнопроизводителите, така че днес министър Найденов може да ви каже какво правим и как ще си получите по най-бързия начин парите, които тютюнопроизводителите ще вземат", каза премиерът.

„Понеже много спекулации и много нещо се изговори, каза ви го и премиерът, знаете, че нямахме право тази година да дадем тези 116 млн. Трябваше да питаме и Брюксел да ни разреши. Разрешиха ни. Трябваше де променим закона за бюджета, беше променен. Очаква се във вторник той да бъде обнародван в "Държавен вестник". В момента, в който бъде обнародван, ще приемем постановление на Министерския съвет за промяна на сметката на Министерството на земеделието и храните и вие ще получите сумата", обясни министърът на земеделието Мирослав Найденов.

Това е последното субсидиране за декар площ, което се дава и което приемаме като социално плащане, каза още Борисов, като подчерта, че това е било тежко решение с много обструкции и на среща с граждани от общините в област Кърджали по-късно днес. Земеделският министър Мирослав Найденов разясни, че целта на референтните плащания, които започват от догодина, ще бъде да се създаде алтернативна заетост в тези райони.

В Кърджали премиерът Бойко Борисов говори още за каскадата „Горна Арда", която ще захранва с електричество 130 000 домакинства. „Минимум  3000 души ще работят дългосрочно на тази каскада. А докато се строи ще работят над 6000-7000 души", каза премиерът.

Министър Вежди Рашидов и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов придружаваха премиера Борисов. В Кирково Цветан Цветанов коментира днешната операция "Всичко коз". „Трябва да ви кажа, че днешната операция, която направихме на територията на цялата страна, говорим за последните месеци 30 млн. лв. са занулили с ДДС-схемите, а за последните две години говорим за 250 млн. лв. откраднати и този, който е основният организатор, с две яхти под чужд флаг, палати, къщи, коли и три-четири любовници", коментира вътрешният министър Цветан Цветанов.