Трима богати пловдивчани засечени с недекларирани доходи
Трима богати пловдивчани засечени с недекларирани доходи / netinfo

При трима от проверяваните 68 богати пловдивчани е открито несъответствие между придобитотото в последните 5 години имущество и декларираните доходи, съобщи в предаването “Дарик Кафе” регионалният директор на НАП Николай Брънчев. Това е междинен резултат от 16 приключили до момента проверки. Брънчев посочи, че при тях са назначени допълнителни ревизии, каквито са разпоредени и за лицата, от които тримата твърдят, че са получили заеми.

Двама от тях не са се регистрирали и по ДДС, макар приходите им да са надвишили 50 хил. лева. В момента се проверяват лица с имущество над 200 хиляди лева, но на следващ етап ще свалим „летвата” до 100 хиляди лева, предупреди регионалният данъчен директор.

Едва четири са физическите лица, които са декларирали доход над половин милион за миналата година. Най-големият налог – 283 хиляди лева, е платен от едноличен търговец, каза Брънчев. Той посочи, че според декларираното, по 63 на сто от подадените декларации не се дължат данъци. Това означава, че 2/3 от пловдивчани са отчели пред НАП до 2400 лева годишен приход от извънтрудови правоотношения. 81 процента от тези, които са декларирали, че дължат данък, са с доходи над 72 000 лева. Малко над 9000 са данъкоплатците, които са платили 31 млн. лева данък по ЗОДФЛ при общо декларирани данъци в размер на 38 млн. лева.