Трайков: „Горна Арда” е хубав проект
Трайков: „Горна Арда” е хубав проект / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Трайков: „Горна Арда” е хубав проект
31641
Трайков: „Горна Арда” е хубав проект
  • Трайков: „Горна Арда” е хубав проект

Строителството на хидроенергийната каскада „Горна Арда" е хубав проект, който ще се реализира от западен чуждестранен инвеститор в лицето на EVN и ще осигури много работни места в западналия район на град Мадан. Това коментира енергийният министър Трайчо Трайков на извънреден брифинг, който той свика, за да отговори на обвиненията на левицата, че властта е дала основния дял в проекта на EVN без конкурс. Трайков и преди е бил обвиняван от опозицията в конфликт на интереси във връзка с този проект, тъй като преди да стане министър, той работеше като прокурист в EVN.

В началото на миналата седмица EVN и Националната електрическа компания подписаха в Австрия акционерно споразумение, според което австрийската компания ще придобие 70 процента от собствеността на каскадата „Горна Арда" срещу сума от 1,3 милиона лева, които трябва да вкара в проекта. Така НЕК остава само с 30-процентен дял, който обаче според Трайков е достатъчен, за да защити българския интерес в този проект.

 „Това е един проект, започнат, но недовършен от предишното правителство, както почти всичко, с което те са се захващали. Довършен от нас в ситуация на поредния висящ Дамоклев меч от стотина милиона евро. Довършен по начин, по който гарантира огромни инвестиции от първокласен чуждестранен инвеститор, западен, не офшорка. Проект, който се чака от населението на този регион. Не знам дали сте ходили скоро в Мадан да видите - това е като място, забравено от бога", коментира Трайков.

Според Трайков капиталът на проектната компания може да достигне 1 млрд. лева и тепърва ще се решава какъв ще бъде делът на държавната НЕК и частната EVN в дружеството. Трайков обясни, че австрийската компания е избрана без конкурс, защото предишният собственик на 30 процента от "Горна Арда" - турският "Джейлан", е прехвърлил акциите си на ЕVN.

Според Трайков „Горна Арда" е хубав проект, с който можем да достигнем изискването от ЕС за 16 процента електроенергия от ВЕИ, без да се налага потребителите да плащат скъп ток от фотоволтаици.

Инвестицията по проекта ще бъде в размер между 300 и 500 милиона евро, а пазарният риск ще бъде поет изцяло от австрийския инвеститор. Ръководството на НЕК съобщи, че държавната компанията е вложила до момента 20 млн. лв. в проекта „Горна Арда". Енергийният министър отказа да коментира колко точно ще струва токът от каскадата, но обясни, че няма да се продава трудно.