/ БГНЕС, архив
Американската компания "Тесла" за първи път изпрати на път с товар най-новите си електрически камиони, произведени от самата нея. Това съобщи в Instagram собственикът и управляващ компанията Илън Мъск.
 
Той публикува снимките на два камиона "Тесла Семи" преди изпращането им от щата Невада. Както отбелязва той товарът им е знаков за компанията - партида акумулатори за автомобилите "Тесла" от завода на компанията в Невада към мястото за сглобяване в Калифорния.
 


Става дума за първата работна тестова доставка с помощта на "Тесла Семи". Никой от компанията не съобщава подробности за пътуването. Масовото производство на електрически товарни камиони и продажбите им са планирани да започнат през 2019 г.
 

БГНЕС, архив


Презентацията на "Тесла Семи" беше на 16 ноември м.г. в хангара на летището до конструкторския отдел на компанията в град Хоторн, щата Калифорния.

Цената на превозното средство е между 150 000 и 200 000 долара. Ресурсът на камиона е 1,6 млн.а км или 40 обиколки на света. Електрическият камион може да вдигне без товар малко над 96 км/ч за 5 секунди, а с максималния товар - за 20 секунди.
 

БГНЕС, архив


"Тесла Семи" има система за полусамостоятелно управление, което дава възможност да се сменя лентата по команда и да се завива от един път към друг без участието на водача.

Според Мъск новият камион е с около 20% по-икономична експлоатация от обикновените си събратя. Зареждане за около 30 минути е достатъчно за изминаването на най-малко 644 км.
 
БГНЕС