Текст за резерва на здравната каса скара депутати
Текст за резерва на здравната каса скара депутати / Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Текст за резерва на здравната каса скара депутати
35405
Текст за резерва на здравната каса скара депутати
  • Текст за резерва на здравната каса скара депутати

Резервът на Националната здравноосигурителна каса няма да се изразходва целево за здраве, а ще отиде за покриване на дефицита или за други разходи. Този текст от закона за държавния бюджет за следващата година обсъжда парламентът вече час и половина.

В момента резервът на касата възлиза на 1,5 млрд. лева. На практика депутатите
решиха НЗОК да има право да изразходва толкова, колкото са постъпленията от здравни вноски. Ако приходите не са достатъчни, недостигът ще се финансира от държавния бюджет. Очаквано този текст скара управляващите и опозицията.

Единствено от ГЕРБ и Атака защитиха промяната, а всички останали се обявиха против нея.

Хасан Адемов от ДПС: „Това е текстът, с който казваме последно сбогом на парите от големия резерв на касата. Изпращаме ги официално, ясно къде, но не знаем за какво ще се харчат тези пари".

Ваньо Шарков от Синята коалиция: „Причината да гласуваме против, защото това си е една чиста национализация на средствата, събрани от българските граждани като здравноосигурителни вноски".

Евгени Желев от БСП: „За първи път има толкова много пари за здравеопазване и за първи път можем да направим много неща в здравеопазването, можете вие да ги направите, защо не ги правите?! Каква е целта на заниманието? Колегата Шарков каза национализация - аз ще кажа конфискация".

Павел Шопов от „Атака": Досега това са едни пари, които се намират в резерва, които не работят. Това е простото обяснение и които в този тежък момент за държавата и за фиска могат да бъдат включени и да бъдат използвани по предназначение и ефективно.

Менда Стоянова от ГЕРБ: „Цифрите, които ще ви кажа, представляват разходите за здраве, извършени от Националната здравноосигурителна каса - само те. 2010 година - 2, 036 милиарда лева. 2011 година, без 340-те милиона лева трансфер - 2, 290 милиарда лева. 500 милиона лева повече от 2008 година без трансфера. И сега още 1,5 милиарда лева, натрупани във времето също искате да бъдат дадени. Кога?! 2011 година, т.е. през 2011 година вместо 2,630 милиарда лева, да похарчим 4 милиарда лева - това ли пледирате вие?"