Събраха 34 000 подписа срещу търговско споразумение между САЩ и ЕС
Събраха 34 000 подписа срещу търговско споразумение между САЩ и ЕС / netinfo
Събраха 34 000 подписа срещу търговско споразумение между САЩ и ЕС
81010
Събраха 34 000 подписа срещу търговско споразумение между САЩ и ЕС
  • Събраха 34 000 подписа срещу търговско споразумение между САЩ и ЕС

Близо 34 000 подписа срещу Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции между Европейския съюз и САЩ са събрали от БСП и гражданското сдружение "Солидарна България". Подписите ще бъдат изпратени в Берлин, където вече повече от 2 милиона души от 17 страни са изразили несъгласие за сключване на търговското споразумение.

Причината БСП да се присъедини към събирането на подписи срещу търговското споразумение между САЩ и Европейския съюз, е, че в него се съдържат спорни моменти, които са неприемливи, каза Станислав Владимиров от левицата.

„Това са моментите относно личните данни, относно сферата на енергетиката, относно търговските спорове. Има спорни моменти в селското стопанство, как ще бъдат защитени дребните селскостопански производители", каза той.

Друг проблем е, че обсъждането на споразумението е непрозрачно и не е ясно какво ще се случи с трудовите права на хората и ще бъдат ли те защитени, каза Вероника Делибалтова от БСП. „Всичко, свързано с ГМО, с други фитосанитарни стандарти, всичко, свързано с малкия и средния бизнес, как ще бъдат защитени малките търговски предприятия - от тази гледна точка искаме всичко, което се обсъжда и се поставя на масата за преговори, на първо място да бъде прозрачно", каза тя.

Досега над 2 милиона души от 17 държави са се подписали срещу търговското споразумение каза Ваня Григорова от "Солидарна България". Това няколко пъти превишава квотата, която е необходима, за да разгледа Европейската комисия искането на гражданската инициатива.

„Това, което сме заложили в тази гражданска инициатива е спиране на преговорите по тези две споразумения - едното със САЩ, другото с Канада, и инициатива за нови такива споразумения, чиято цел обаче е благоденствието на хората, запазване на техните права. Целта наистина трябва да е благоденствието на хората, а не това на корпорациите", каза тя.

Събирането на подписи продължава до края на септември, а подписката ще бъде внесена в Европейската комисия през октомври.