Свалят данъка за онлайн хазарта
Свалят данъка за онлайн хазарта / снимка: sxc.hu

Протест на интернет букмейкъри от чужбина е на път да бутне 15-процентния налог върху онлайн хазарта у нас.

Операторите са категорични, че ставката у нас е твърде висока. Идеята за облекчението вече се обсъжда активно в правителството, потвърди пред "Труд" шефът на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев.

"Има много сериозен протест от страна на онлайн операторите в цяла Европа спрямо нашия закон. Въведената 15% ставка у нас е много висока за тях, а онлайн хазартът по принцип държи 95% от целия хазарт.

„Все още не е решено как ще се промени ставката. Най-вероятно ще се реализира вариантът на бранша да остане облагането на оборотите, но с по-ниска ставка, а не да се върви към облагане на печалбите. Вариантът за облагане на оборотите е и по-изгоден за хазната", коментира Йордан Цонев.

"Данъкът не е пречка за онлайн покер хазарта, но букмейкърите не могат да се лицензират у нас, защото все още не е готова нормативната база с правилата, по които да стане това. Не знам защо Комисията по хазарта и Министерството на финансите се бавят с тези документи", коментира пред "Труд" Менда Стоянова от ГЕРБ.

Тя призова да не се бърза с облагане на печалбите, защото страната ни не разполага със софтуер, който да ги регистрира и да изпраща информацията до Националната агенция за приходите.

Още на 15 септември миналата година при обсъждането на данъка върху онлайн хазарта Министерството на финансите, ръководено тогава от Симеон Дянков, предложи налогът да е 7%. По-ниската ставка се мотивираше от администрацията с високата международна конкуренция в сектора.

Между първо и второ четене на промените в закона в парламента обаче налогът бе вдигнат на 15%, каквато бе ставката и за хазартните игри извън интернет.

Мотивът на депутатите от ГЕРБ бе, че в противен случай ще има дискриминация за една и съща стопанска дейност, а и се затваря възможност за измами - класически хазартни оператори да регистрират дейността си като онлайн букмейкъри и така да плащат по-нисък данък.