Сувенири с Lehman Bros. се харчат като топъл хляб
Сувенири с Lehman Bros. се харчат като топъл хляб / снимка: БГНЕС

Лемън брадърс - четвъртата по големина инвестиционна банка на САЩ, може и да е фалирала, но не е изгубила мястото си в търговията. Фирмените сувенири на банката се купуват на търгове чрез интернет и макар банката да е банкрутирала, тя продължава да получава от това стотици милиони долари, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Американски медии съобщиха, че банкрутът на някогашния финансов гигант е засилил търсенето на предмети със символите на фирмата. В първите девет часа след като бе оповестено решението на Лемън брадърс да обяви фалит, в един от интернет порталите са продадени предмети със символите на банката за над хиляда долара. Търсят се най-вече тениски, термоси и писалки. По 75 долара плащат желаещите да се сдобият с бейзболна шапка на Лемън брадърс.

Любопитно "доказателство" за жизнеността на банката е и получен от нея превод от 300 милиона евро, извършен от германската банка Ка Еф Ву вече след обявяването на фалита. От германското министерство на финансите бързо уточниха, че е станала техническа грешка, причината за която се разследва.

Загубите на Лемън брадърс през третото тримесечие, завършващо в края на септември, са най-малкото 3,93 милиарда долара, а през второто - 2,8 милиарда долара. От началото на годината ценните книжа на банката са се обезценили 80 процента. От февруари 2007 г. пазарната й стойност е намаляла с над 40 милиарда долара.