Страните от „Набуко” искат гаранции за доставки на природен газ
Страните от „Набуко” искат гаранции за доставки на природен газ / снимка: БГНЕС, архив

Консорциумът от шест държави, който планира да изгради газопровода „Набуко” за доставка на природен газ от Каспийския басейн и Близкия Изток за Централна Европа като конкуренция на руския газ, призовава страните доставчици да поемат „конкретни ангажименти” в срок до март. т.г., пише днес в. „Файненшъл таймс”.

Консорциумът на Австрия, България, Германия, Румъния, Турция и Унгария се надява да даде зелена светлина на проекта на стойност 7,9 млрд. евро, така че изграждането му да стартира през втората половина на годината. Вестникът припомня, че тръбопроводът е предназначен да заеме ключово място в плановете на ЕС да намали енергийната си зависимост от руския монополист „Газпром”, която доставя природен газ за Германия и Централна Европа през териториите на Украйна и Беларус. Москва планира да изгради още два газопровода през Балтийско и Черно море.

Анализатори твърдят, че консорциумът за „Набуко” ще може да си осигури необходимите количества газ, за да напълни тръбата, посочва „Файненшъл таймс”. Сега консорциумът се опитва да сключи споразумения с Азербайджан, Туркменистан и кюрдския район в Северен Ирак, за да си осигури годишни доставки от 31 млрд. куб.м за старта през 2017 г., пише БТА.

„Ние сме в интензивни дискусии с всички потенциални доставчици”, казва Щефан Юдиш, главен изпълнителен директор на RWE Supply and Trading - човекът, който отговаря за едната шеста дял на Германия в консорциума. В интервю за „Файненшъл таймс” Юдиш посочва, че консорциумът иска да сключи договори и с трите държави, за да си гарантира максимална сигурност на доставките.

По думите на германеца групата от шестте страни по проекта трябва да получи конкретни ангажименти от потенциалните доставчици през първото тримесечие на тази година, за да може през втората половина на годината да започне придобиване на правата за изграждане на трасето.