Стартира приватизацията на цигарените фабрики
Стартира приватизацията на цигарените фабрики / netinfo

За пет дружества на „Булгартабак холдинг” ще бъдат открити процедури за продажба. Приватизацията на цигарените фабрики –„София – БТ”, реши надзорния съвет на компанията. „Благоевград – БТ”, „Пловдив – БТ”, „Слънце Стара Загора – БТ” и „Плевен – БТ” ще стана на базата на изготвения от външни консултанти анализ.

Документът ще бъде предоставен на министъра на икономиката и енергетиката, за да се подготвят необходимите промени в Стратегията за приватизация на тютюневия холдинг и в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол.

Стратегията и промените в закона трябва да бъдат приети от Народното събрание. Чрез публично предлагане на акции на Българска фондова борса ще бъде раздържавен мажоритарния пакет, който „Булгартабак холдинг” притежава в „Гоце Делчев – БТ”. Близо 91 на сто от капитала на „Кърджали – БТ” ще бъдат предложени за продажба чрез публично оповестен конкурс.

Единственият критерий за оценка на подадените оферти за фабриката в Кърджали ще бъде предложената покупна цена. Надзорния съвет на тютюневата компания определи и минималната конкурсна цена от 1 400 000 лева за продажбата на 99.73 процента от капитала на „Ямбол-БТ”.