Сред първите сме в ЕС по размер на сивата икономика
Сред първите сме в ЕС по размер на сивата икономика / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Сред първите сме в ЕС по размер на сивота икономика
47523
Сред първите сме в ЕС по размер на сивота икономика
  • Сред първите сме в ЕС по размер на сивота икономика

Между 10 и 15 млрд. лева остават в неформалния спектър на икономиката. Това показват данни от изследване на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Сивата икономика у нас е около 35-36 процента, което поставя страната ни на челната позиция сред останалите държави в Европейския съюз. След нас е Гърция с 34 на сто и Румъния с 33 процента, а в дъното на класацията са Австрия, Германия и скандинавските страни.

Два са основните метода за изследване на сивата икономика, използвани от асоциацията - чрез анкети и по официалните статистически данни. Според първия - най-голям е неформалният сектор в Бургас и Ямбол - с повече от 60 на сто, а най-малък в Кърджали и Разград - под 40 на сто. Обработката на официалните данни на различните институции сивият сектор у нас е малко над 30 процента. Така насложени двата резултата дават среден размер на сивия сектор от 35-36 процента или 10-15 млрд. лева.

„Става дума за огромни пари. Само десет процента от тях ако успеем да вкараме в счетоводните отчети и оттам в хазната, това са милиарди. Разбира се, ние няма да стигнем до 10-12 процента или поне ние няма да сме живи, както е в скандинавските страни или Австрия и Германия, но една трета очевидно е много голям процент", каза Васил Велев, председател на асоциацията.

Обобщението на официалните данни обаче сочи, че пикът на сивата икономика е бил 2009 г. и след това е започнало намаление, смята експертът Стефан Петранов.

„Ако сега е една трета и се сбъдне моята прогноза за известно намаление през следващите години заради действията, които аз виждам да се предприемат, то аз бих очаквал за следващите една-две години до 30-31 процента", каза специалистът.

Най-голям е неформалният сектор в строителството, туризма и здравеопазването.