Спецзвено за борба с корупцията по високите етажи на властта ще заработи от 6 април
Спецзвено за борба с корупцията по високите етажи на властта ще заработи от 6 април / снимка: БГНЕС

Специализирано звено за борба с корупцията по високите етажи на властта ще започне да работи от 6 април. Това каза министърът на правосъдието Христо Иванов, който заедно с вицепремиера по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева представи в Министерския съвет Националната стратегия за превенция и противодействие на корупцията 2015-2020 година.

Звеното е предвидено в стратегията и ще представлява екип между прокуратурата, ДАНС и МВР и е базирано на досегашния опит на прокуратурата да създава такива екипи, уточни министър Иванов. Заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев допълни, че в ГДБОП ще продължи да работи звено за противодействие на корупцията, но то ще се занимава и с корупция по ниските етажи на властта. Специализираното звено ще се помещава в ДАНС, където ще бъде изолирано, за да няма достъп до неговата информация, уточни Меглена Кунева. Тя добави, че то е близко до модела на Румъния.

Вицепремиерът Кунева заяви, че националната стратегия няма да доведе до бързо приемане на България в Шенген, каквото държавата ни заслужава. По думите й стратегията трябва да се прилага години наред, за да можем да кажем, че имаме стабилни резултати и страната вече е много по-чиста от корупционни практики. Шенген ни е необходим сега, не само защото сме изпълнили техническите критерии, а защото ние сме в много сериозна ситуация, свързана със сигурността на България и Европа, каза Кунева. Тя посочи, че през една граница от нас се води война и България е на сериозно геополитическо място. Вицепремиерът заяви, че се надява в рамките на тази година, заедно с Румъния да успеем да имаме поне една или две "сини граници", по Шенгенските правила.

Министър Христо Иванов каза, че не се чувства бламиран от вчерашното внасяне на предложения за промени в Закона за съдебната власт от депутати на ГЕРБ. Той добави, че е доста окуражен от вчерашния ден, който е показал две неща - че можем да изберем главен съдебен инспектор и да се обединим около решения, свързани с съдебната система, на ниво, което е над изискуемото за конституционни мнозинства в парламента. Той добави, че се радва, че вече са оттеглени предложенията, които дават възможност на главния прокурор да може да спира финансови операции или сделка с имущество за срок от 48 часа. Министър Иванов посочи, че оттеглянето им е добра стъпка и призова техните вносители при предстоящи дискусии да дадат повече аргументи какви конкретни резултати очакват, с каква нужда се иска да се дадат тези правомощия и да обосноват защо прокуратурата да ги упражнява.

Източник: БТА