Спас Панчев: Забраната за пушене нарушава конституционно право
Спас Панчев: Забраната за пушене нарушава конституционно право / снимка: БГНЕС

Забраната за тютюнопушене в заведенията нарушава конституционното право на българските граждани и свободата на собствениците на заведения. Това заяви пред „Фокус" зам.-председателя на ПГ на Коалиция за България Спас Панчев.

За всички е ясно, че тютюнопушенето е вредно за здравето, но е и въпрос на личен избор, изтъкна Панчев. Забраната със закон на правото да се пуши в заведенията нарушава конституционното право на всеки български гражданин, категоричен е той.

В същото време с тази забрана се нарушава и свободата на собствениците на заведенията, които сами да могат да решават дали да се пуши в заведението им или не, обясни Панчев.

Той допълни, че идеята е да се либерализира режимът на тютюнопушене в нощните заведения, като барове и ресторанти, а забраната за административните сгради, спортните зали и училищата ще остане.

В понеделник стана ясно, че в парламента ще направят нов опит за отпадане на пълната забрана за тютюнопушене на закрито. Депутати ще внесат отново поправка в Закона за здравето, с която ще искат облекчаване на рестрикцията. Той предвижда заведенията, които вече разполагат с изолирани зали за пушачи, да могат отново да ги използват. А в останалите, където такива зали няма, да може да се пуши след 22:00 часа. В края на миналата година също бе направен опит за либерализиране на режима за пушене, но той се оказа неуспешен.