Ще пътуваме от София до Бургас с час по-малко
Ще пътуваме от София до Бургас с час по-малко / снимка: Sofia Photo Agency

Пътуването с влак от София до Бургас ще бъде намалено с един час съобщи генералният директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура” Антон Гинев. Дружеството представи плановете си за ремонт и инвестиции през тази година.

Близо 315 млн. лв. ще са необходими на железопътната компания, за да подобри състоянието на релсовия път и да увеличи скоростта на влаковете. През 2008 година ще се ремонтират около 200 км железен път, като най-много пари ще се вложат в двете отсечки София-Пловдив-Стара Загора-Бургас и София-Владая-Перник. Така до Бургас ще се стига с около час по-бързо, а времето за пътуване от столицата до Перник ще бъде 30 минути по-кратко, обясни Антон Гинев.

За 2008 година е планирано подновяване на 64 км релсов път. Договорено е 120 млн. лв. финансиране от държавния бюджет. От 1974 година у нас не са поставяни нови релси, каза Иван Гогев, директор „Железен път и съоръжения” в дружеството. По думите му железопътната мрежа в България е недоразвита и по този показател сме на дъното на класацията в Европа.