Шефът на БТК обвини КРС в услуги към конкурентите
Шефът на БТК обвини КРС в услуги към конкурентите / netinfo

Новият изпълнителен директор на БТК Мартин Щауб оцени на по-малко от 1% вероятността да дискутира с ръководството на “Български пощи” разделянето на собствеността на телефонните палати в големите градове с цел последваща продажба.

Така той отговори на въпрос на Дарик дали телекомът ще инициира такива преговори.

Акционерите не планират продажба на активи, включително и трансформацията на пловдивската телефонната палата в хотел, каза Щрауб при днешното си посещение в града в рамките на опознавателната си обиколка по регионите. Той обаче заяви, че ако се появи инвеститор с готовност за масивни инвестиции, вариантът “продажба” ще бъде обсъден. Засега нямало заявен интерес към нито един имот на БТК.

Мартин Щауб заяви готовност за разговори с пловдивския кмет Иван Чомаков по повод искането на общината компанията да й плаща наем за подземните трасета, които ползва. Той обаче подчерта, че не знае нито една държава, в която местната власт да взема пари за инфраструктурата на телекомуникационните оператори, а и в България цените в каналната мрежа се регулират от КРС.

Комисията за регулиране на съобщенията не е най-добрият приятел на БТК и “Вивател”, потвърди позицията на предшественика си и новият директор на компанията. Според него цялата телекомуникационна политика в България е погрешна. Щрауб даде като пример факта, че цените от фиксираната телефонна мрежа у нас към мобилните оператори са от 50% до 97% по-високи от тези в останалите страни. Той заяви в прав текст, че това е в услуга на конкурентните на “Вивател” два мобилни оператора.