С въвеждането на плоския данък ще се премахне необлагаемият минимум
С въвеждането на плоския данък ще се премахне необлагаемият минимум / снимка: Sofia Photo Agency

С въвеждането на плоския данък ще се увеличат заплатите, за да няма загуба на доходи, но при всички случаи ще се премахне необлагаемият минимум. Това заяви председателят на икономическата комисия в народното събрание Йордан Цонев по време на дискусията „Подоходна и данъчна политика: предизвикателства и алтернативни решения”.

Смисълът на въвеждането на плоския данък е в премахването на необлагаемия минимум, защото с това ще се извадят много от доходите на светло, каза Йордан Цонев.

Плоският данък ще ощети хората със заплати от 180 до 460 лева. Ощетените ще бъдат до 1700000 души, каза председателят на КНСБ Желязко Христов.

Никой не е казал, че ще махнем семейното подоходно облагане, отговори Йордан Цонев. По думите му то ще се запази чрез детските добавки. Минималната работна заплата ще се увеличи до 240 лева, но проблемът е в частния сектор. Не можем да задължим бизнеса да увеличи заплатите, добави той.

От КНСБ определиха запазването на необлагаемия минимум и въвеждането на отрицателен данък като двете необходими мерки, които държавата трябва да поеме като компенсация.