/ БГНЕС, архив
Дори в случай на липса на договореност с Украйна за транзита
Русия гарантира доставката на природен газ за Европа дори в случай на липса на договореност с Украйна за транзита. Това заяви руският министър на енергетиката Александър Новак в интервю за в. "Комерсант", предаде ТАСС.

"При каквито е да е обстоятелства ние гарантираме доставката на руски газ според подписаните от "Газпром" дългосрочни договори. В този смисъл европейските потребители ще бъдат осигурени с необходимите обеми", заяви министърът. По думите му негативно влияние върху преговорите за транзит през Украйна има съдебният спор между руската Газпром и украинската Нафтогаз.

Освен това Новак каза, че Русия е готова да обезпечава транзита на газ през Украйна и след 2019 г., ако той бъде изгоден в сравнение с други маршрути.

В края на 2019 г. изтичат подписаните през 2009 г. договори между Газпром и Нафтогаз за доставка на газ на Украйна и за транзит на газ през територията на страната към Европа. Въпросът за съхранение на транзита на руски газ след 2019 г. се обсъжда и в контекста на планираното строителство на газопровода Северен поток 2 от Русия за Германия, който заобикаля транзитните страни.
 
БТА