Румънците харчат много повече от германците на почивка
Румънците харчат много повече от германците на почивка / netinfo

Румънците харчат по време на почивката си девет пъти повече пари в сравнение с германските туристи, сочат данни на Националното сдружение на туристическите агенции в Румъния, пише вестник "Евениментул зилей".

Средната сума, която харчат германците извън туристическия си пакет седмично, е 19 евро, докато румънците дават по 180 евро за сувенири и други покупки по време на ваканциите си, пише БТА.

"Румънските туристи започнаха да стават част от категорията качествени туристи и са все по-желани", казва Траян Бадулеску, пресаташе на НСТА.

По-голямата част от румънските туристи, които почиват в чужбина чрез туристически агенции, са на възраст между 30 и 45 години, със средни доходи и са семейни.

Най-предпочитаните дестинации от румънците за почивка в чужбина през тази година са били Гърция, България, Турция и Испания.

Туристическите агенции от България също смятат, че румънците харчат доста извън туристическия си пакет. На същото мнение са туроператорите и в Турция, посочва в. "Евениментул зилей".

Румънците са щедри на бакшиши и обичат да купуват подаръци за близките си, когато са на почивка в чужбина. "Западноевропейците нямат навик да купуват подаръци или сувенири. Те отиват на почивка и се чувстват добре с фиксиран бюджет", казва още Бадулеску.

По данни на НСТА тази година 25 на сто повече румънци са почивали в чужбина в сравнение с 2006-та.