Ремонтират виадукти на магистралите „Тракия“ и „Хемус“
Ремонтират виадукти на магистралите „Тракия“ и „Хемус“ / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Ремонтират виадукти на магистралите „Тракия“ и „Хемус“
53911
Ремонтират виадукти на магистралите „Тракия“ и „Хемус“
  • Ремонтират виадукти на магистралите „Тракия“ и „Хемус“

Премиерът Бойко Борисов беше близо час в Народното събрание, за да обсъди с представители на парламентарните групи мерки, които държавата ще вземе, за укрепването на мостовете, пострадали при земетресението и проливните дъждове.

Веднага, вероятно другата седмица, ще започне ремонт на три ключови виадукта на магистралите „Тракия" и „Хемус", съобщи след срещата с представители на парламентарните групи шефът на пътната агенция Лазар Лазаров. Той уточни, че са приоритизирани виадуктите на 61-ви и 67-ми километър на магистрала „Тракия", както и виадуктът „Бебреш" на 30-ти километър на магистрала "Хемус". Технически те са в най-окаяно състояние и затова са топ приоритизирани, обясни Лазаров.

Шефът на АПИ отбеляза, че съоръженията са зле от доста години и ремонтът им трябва да започне веднага.

Лазаров каза, че за ремонта на трите виадукта ще трябват около 43 млн. лв., а общо за единадесет съоръжения, които се нуждаят от рехабилитация и са посочени в изготвен по темата доклад, сумата набъбва до 58,8 млн. лв.

Борисов е поискал от парламентарните сили подкрепа да се премине към процедура на пряко договаряне с фирмите за нужната реконструкция, за да не се губи време по закона за обществените поръчки, разказаха участници в срещата.

Трите съоръжения ще се ремонтират спешно по бързата процедура в Закона за обществените поръчки, каза строителният министър Лиляна Павлова. Тя обясни, че има заложени пари, които са гласувани за други проекти и ще бъдат пренасочени за виадуктите.