Ягодин: Лихвите по депозитите ще падат
Ягодин: Лихвите по депозитите ще падат / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Ягодин: Лихвите по депозитите ще падат
51750
Ягодин: Лихвите по депозитите ще падат
  • Ягодин: Лихвите по депозитите ще падат

Банковите депозити ще намаляват лихвите си, въпреки че в момента някои банки ги поддържат на нереалистично високи нива от 6% и нагоре. Това заяви шефът на Българската банка за развитие Асен Ягодин. По думите му все още няма сериозно сближаване на позициите между банкери и управляващи за изработването на формула, по която да се формират потребителските и ипотечните кредити на хората.

Според Ягодин е разумно да се търси вариант, в който цената на привличане на депозите трябва да е основен фактор в тази нова формула.

Ето какво е мнението на Асен Ягодин:

Няма как до безконечност да се събира депозитен ресурс на твърде високи нива, като той стои неизползван за кредитиране.

- Асен Ягодин

"Има притеснение, ако една банка тръгне да намалява лихвените проценти по депозити, че може да претърпи загуба на депозитна маса, тъй като знаете, че депозитният пазар много бързо се прелива. Знаете тези събития от 2009 година, когато имаше неистов депозитен туризъм.

Никоя банка не иска, това са кошмарите на банкерите, да преживее отново този депозитен туризъм. Затова има едно въздържане банките да са по-агресивни в намаляване на лихвите по депозити, но така или иначе ситуацията ще ги принуди. Няма как до безконечност да се събира депозитен ресурс на твърде високи нива, като той стои неизползван за кредитиране. Това всъщност изсмуква рентабилност от банките, а те имат нужда от тази рентабилност, за да поддържат провизии за евентуалните непроблемни кредити.

Все пак проблемният портфейл продължава да се покачва и банките имат нужда от печалба, за да покриват тези провизии.

Аз много пъти съм казвал, че депозитните лихви, не на всички банки, но на някои банки, ми се струват твърде високи. Не виждам логика в това да се плащат 6 и нагоре процента по депозит, при положение че няма както в миналото алтернативи на банковия депозит, заради което да се конкурира банковият депозит с други инвестиции, в акции, във взаимни фондове, пазара на недвижими имоти, пазара на земя. Всички тези пазари в момента са замрели. Тоест банковият депозит в момента е без алтернатива за спестяванията на хората и по тази причина не е нужно в края на краищата да се плаща такава висока цена за това, че съхраняваш на някого свободните пари".