Пътуваме с електронни билети в София от 1 септември
Пътуваме с електронни билети в София от 1 септември / netinfo

От 1 септември в столичния електротранспорт ще заработи система за таксуване с електронни карти и билети. Това реши СОС, след като прие нова наредба регулираща електронното таксуване.

Пътуването с трамваи и тролеи от есента ще става с електронни карти за един, три или шест месеца и електронни билети, заредени с суми за пет или десет пътувания. Пътуването с фалшиви превозни документи ще се санкционира със 100 лева. Глобата с фиш за гратисчия, отказал да плати санкция на място в превозното средство, отпада. Редовността на пътниците ще се контролира със специални апарати-четци. Служителите на Столичната община ще получават безплатни карти за пътуване. Предложение на съветниците на БСП за 50 на сто отстъпка за картите на учители и непедагогически персонал не бе прието с аргумента, че ще се появят лавинообразно искания за привилегии.

Общинският съвет реши още от септември да бъдат въведени винетни стикери на стойност 70 лв. с ДДС годишно за паркиране в „синята зона” на града от живеещите в района й, без допълнително да плащат за почасови талони.