Пролетната салата - на по-солена цена от пържолите
Пролетната салата - на по-солена цена от пържолите / netinfo
Пролетната салата - на по-солена цена от пържолите
79203
Пролетната салата - на по-солена цена от пържолите
  • Пролетната салата - на по-солена цена от пържолите

Салатата до Гергьовден ни излиза по-скъпа от пържолите. Това показва справка с цените на пресните зеленчуци и на месото. Маруля, краставици, репички и всичко нужно за една пролетна зелена салата може да надвиши цената на килограм свинско контрафиле - 8 лева.

Според производителите на зеленчуци у нас причината е в търговците, които по празниците работят на принципа „ден година храни", а също така и в контрабандата.

Поскъпването на зелената салата започна още преди Великден, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Марулята се продава с 22,4% по-скъпо, отколкото предходната седмица. По борсите цената й 1,04 лева за брой, а на пазарите обаче се търгува от 1.80 до 2.5 лева за брой. Търговците използват високото търсене, за да си докарат и по-висока печалба, обясни за Дарик Мариана Милтенова от Съюза на градинарите в България.

„В тази верига от производител до потребител много сериозно влияние оказват търговците. Това необяснимо повишение на цените преди празниците според мен беше нелогично. Но това, че цените на зеленчуците са високи - мисля, че тази тенденция ще продължи, защото хората, които стоят на границите и внасят тези плодове и зеленчуци, не са българско производство, също плащат - плащат на определени кръгове, плащат на определени групи хора и това повишава цената", каза тя.

Милтенова коментира и парадокса с цените на продукцията след руското ембарго - вместо останалата у нас стока да се разпръсне из страната на по-достъпни цени, потребители продължават да плащат по-високи цени за продукти, без да са сигурни в произхода им. „През последните 15-20 години в България целенасочено се води политика за унищожаване на сектор плодове и зеленчуци. Нашите производители на плодове и зеленчуци буквално бяха унищожени, за да може да се вкарват домати от Турция, Македония, Гърция и така нататък, да ядем боклуците, които се внасят в България, неизвестно с какво третирани и обработвани, за да могат по месец-два да стоят без да се развалят. За да могат да издържат, те се обработват. Има си препарати за това. Има препарати и за черешите, ако става въпрос. За всяко нещо има препарати и продукти, които удължават трайността на продуктите. Но тава не значи, че тези препарати са много полезни за здравето. Всеки химикал и всеки химически препарат има някакви остатъчни количества и влияния, които се отразяват на здравето на хората", каза тя.

По данни на Съюза на градинарите 70% от зеленчуците и 75 % от плодовете на пазара у нас са вносни.