Производството и износът на ток ще се увеличават
Производството и износът на ток ще се увеличават / снимка: БГНЕС

Производството на електроенергия от централите от Маришкия басейн се е увеличило с 10 процента на годишна база, показват данните на ЕСО, цитирани от БТА.

Въглищните централи работят почти на пълна мощност. Средночасовата норма на производство на вятърните централи в момента е 400 мегавата, а на соларните мощности - между 200 и 400 мегавата. Поради липса на валежи от сняг през тази зима и по-ниското ниво на язовирите, производството на електрическа енергия от ВЕЦ е с около 10 процента по-малко спрямо миналата година по същото време, съобщиха от ЕСО.

Към 21 януари 2014 г. средночасово износът на електроенергия е 1100 мегавата като се очаква за януари средночасово той да бъде 1166 мегавата през деня и между 850 и 900 мегавата през нощта. Тези стойности са близки до миналогодишните за същия период, но са много по-високи в сравнение с пролетта на 2013 г. , когато износът беше достигнал рекордно ниски нива от порядъка на 130 мегавата. Очаква се потреблението на електрическа енергия да расте през следващите години като фактор за това ще бъде повишеното вътрешно потребление вследствие намалението на цената на електроенергията за бизнеса и битовите потребители и намеренията за реиндустриализация, заявени от управляващите, коментираха експерти от икономическото министерство. Именно повишеното потребление на енергия и увеличаването на износа ще бъдат от значение за стабилизиране на финансовото състояние и на Националната електрическа компания, прогнозират от МИЕ.

В доклад за състоянието на енергетиката през 2013-2014 г., изготвен от ведомството по искане на парламента и внесен в Народното събрание, са посочени задължения на НЕК към момента, които достигат сумата от 2,353 млрд. лв. В тях влизат заеми към български и чуждестранни банки на стойност 545 млн. лв. , неразплатени плащания към производители на електроенергия за 805 млн. лв. , както и към Българския енергиен холдинг (БЕХ), под чиято шапка е НЕК.

Като причина за лошото финансово състояние на НЕК от МИЕ отчитат високите цени на зелената енергия и ударното присъединяване на нови производствени мощности от вятър и слънце в периода, преди да бъдат намалени преференциалните им цени. Така от 1 юли 2012 г. цената на електроенергията за бита бе увеличена с 13 на сто, а износът на ток намаля заради високите такси за пренос, в които се прибавяха и добавките за зелена, кафява енергия и некомпенсирани разходи на НЕК.

От МИЕ прогнозират, че с промяната на ценовия модел и намаляването на таксата при износ на електроенергия от 34,26 лв. , колкото беше тя през първата половина на 2013 г., на 6,91 лв. за мегаватчас в момента, износът на електроенергия ще се увеличава още, а производствените централи ще бъдат натоварени да произвеждат повече електроенергия.

В прогнозата си за развитие на електроенергийния пазар експертите от МИЕ поставят като цели и постепенното интегриране на пазарен принцип на енергията, произведена от ВЕИ, както и на договорите за изкупуване на енергия с двете американски централи - ТЕЦ "АЕS Марица Изток 1" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3".