Проф. В. Димитров: Цесиите са сделки на отчаяние, има вероятност за измами
Проф. В. Димитров: Цесиите са сделки на отчаяние, има вероятност за измами / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Проф. В. Димитров: Цесиите са сделки на отчаяние, има вероятност за измами
76317
Проф. В. Димитров: Цесиите са сделки на отчаяние, има вероятност за измами
  • Проф. В. Димитров: Цесиите са сделки на отчаяние, има вероятност за измами

Продажбата на депозити в КТБ чрез цесии е сделка на отчаянието, която е твърде рискована за собствениците на влогове над гарантирания размер, коментира в интервю за Дарик проф. Валери Димитров.

Бившият председател на Сметната палата и специалист по банково право предупреди, че има голяма вероятност от измами и неизпълнение на договореното.

Проф. Димитров се позова на неофициална информация, според която размерът на цесиите е около 700 млн. лева. Той е категоричен, че предложените законови промени, според които продадените чрез цесии влогове в КТБ няма да бъдат гарантирани, са справедлива поправка. В противен случай ще бъде ощетен Фондът за гарантиране на влоговете:

„Цесията е позволена сделка с влог, но не бива да води до заобикаляне на закона. Тази поправка всъщност изцяло съответства на идеята в гражданското законодателство, в Закона за задълженията и договорите - сделки чрез които се заобикаля законът, водят до недействителност".

Проф. Димитров обясни и как могат да се сключват на практика такива сделки:

„Аз съм примерно вложител с 2 млн. и трябва да получа десет пъти по-малко като гарантиран влог - 196 хил. лв. Какво правя? Намирам купувачи на части от моя влог и им прехвърлям по 200 хил. лв. на всеки. Те може да са били вложители в банката, да са имали малък размер на влога, но сега ще получат по-голям размер. Всъщност се оказва, че по този начин много лица ще се появят като гарантирани вложители с по-големи суми. Като аз мога да си уредя с тях плащането - примерно да разделим наполовина това, което те ще получат от Фонда за гарантиране на влоговете. Това е вече скритата уговорка. Ето как би се заобиколил закона. Да кажем, ако аз съм голям вложител с 2 млн., бих получил само 200 хил. С тези незаконосъобразни плащания бих получил 1-1,5 млн. лв."

По думите по неофициална информация размерът на тези сделки възлиза на около 600-700 млн. лв.:

„Оказва се, че много негарантирани вложители прехвърлят свои влогове на други лица срещу едно обещание за плащане без реална гаранция, че ще си получат парите. Мисля, че тук ще има много засегнати лица. Прехвърляш цесията, без да получаваш незабавно плащане, изключително рискови сделки. Никога не бих посъветвал някой да направи такава сделка. Смятам, че това е сделка на отчаянието, изцяло разчита на добрата воля на отсрещната страна по сделката, тази воля може и да я няма. Голяма вероятност има тук от измами и от неизпълнение на тези договорени задължения".