Продължават дебатите около бюджет 2014-а
Продължават дебатите около бюджет 2014-а / снимка: Sofia Photo Agency
Продължават дебатите около бюджет 2014-а
68233
Продължават дебатите около бюджет 2014-а
  • Продължават дебатите около бюджет 2014-а

Депутатите ще дебатират отново по параметрите на Бюджет 2014 г. Работата по законопроекта в пленарната зала започна още във вторник, но тогава бе представен единствено докладът на водещата бюджетна комисия. Изказванията по текстовете започнаха вчера, като за първи път от много време насам се случва дебатите по бюджета да се разделят в няколко дни.

Вчера първият редовен ден от пленарната програма премина по-скоро под знака на протестите, отколкото по работата върху пакета от бюджетните закони. Все пак в началото на пленарния ден депутатите приеха бюджетите на ДОО и на Здравната каса, като започнаха разискванията и по Бюджет 2014.

Догодина се предвижда ръст на икономиката с 1,8 на сто, като финансовият министър Петър Чобанов бе категоричен, че без траен икономически растеж в средносрочен план и фискалната стабилност е застрашена.

„Периодът на управлението на ГЕРБ се характеризира с редица фискални проблеми по отношение на планирането и изпълнението на бюджета, липсата на връзка между фискалната цел и икономическото развитие и административен натиск, който разруши бизнес средата. Не може да се твърди, че имаме фискална стабилност през последните четири години при провеждане на фискална политика, която пречи на растежа”, коментира Чобанов.

От своя страна депутатът от ГЕРБ и бивш зам.-финансов министър Владислав Горанов коментира, че бюджетът прилича на фразата „след нас и потоп”. Той разкритикува създаването на фонда за растеж, в който ще има 500 млн. лева и пред който ще могат да кандидатстват общини и министерства.

„По-голямата част от ръста на разходите определяте не за социални мерки, а за инвестиции в мерки за устойчив икономически растеж. Тук е основната логика на вашето управление - да се осигури не реален, а устойчив растеж само за тези, които правителството само е избрало. Кой сектор ще расте и доколко със средствата на този бюджет ще определят управляващите по техните правила, критерии, според техния интерес”, обърна се Горанов към мнозинството в залата вчера.

Според депутата от БСП Румен Гечев пред страната ни има възможност за допълнителен растеж. „Аз бих ги нарекъл някои скрити козове. Единият е, който вече не е толкова скрит, това е „Южен поток”. Предварителните анализи показват, че реализацията на този проект може да се отрази по-осезаемо върху българската икономика през втората половина на 2014 г. вторият коз това е преструктурирането и промяната на функцията на работата на Българската банка за развитие”, обясни той.

И още от основните параметри на бюджета - дефицитът и инфлацията догодина се предвижда също да бъдат 1,8 на сто. Дългът вероятно ще достигне до 18 млрд. лева, като с новоемитираните облигации се цели погасяването на падежа през 2015 г.