Привличаме повече руски туристи
Привличаме повече руски туристи / netinfo

Близо 188 хиляди руснаци са посетили страната ни от началото на годината до сега с цел туризъм. Това е с няколко хиляди повече в сравнение със същия период на миналата година, сочи справка на българското външно министерство.

След руснаците страната ни е предизвикала най-голям интерес като туристическа дестинация в Турция, следвана от Македония. От западната ни съседка са дошли за близо година повече от 76 хиляди души. Две хиляди македонци са пристигнали в България с цел куфарна търговия. Според заместник-министъра на външните работи Милен Керемедчиев на всеки три минути в консулските служби в Скопие или Битоля идва македонец, който подава молба за виза.

Керемедчиев съобщи още, че за 11 дни е посетил 9 консулски служби на България в 6 държави, за да провери как се обслужват хората, които искат да посетят страната ни. Две наши мисии в началото на следващата година ще бъдат проверени дали отговарят на критериите за влизане в Шенгенското пространство през 2011 година. България предлага да бъдат проверени консулските служби в Москва, Киев, Кишинев, Белград, Скопие и Истанбул. Шенгенските експерти ще изберат кои две служби да проверят. От началото на 2008-ма предстои отваряне на гишета за биометрични данни в консулствата, а експериментално в едно от тях ще могат да се подават молби за визи и по интернет.