Пренасищане на пазара е смъкнало цената на гроздето
Пренасищане на пазара е смъкнало цената на гроздето / netinfo

Лошата миналогодишна реколта на грозде и сегашното пренасищане на пазара са причина за ниските изкупни цени при тазгодишната кампания. Това каза в предаването „Портфейл” на Дарик радио главният секретар на Националната лозаро-винарска камара Лилия Стоилова. Големите винопроизводители вече инвестират в засаждането на свои лозови масиви.

През последните три години между 50 и 70 хиляди декара са новозасадените лозя по програма САПАРД.

За да оцелеят малките гроздопроизводители през следващите години, те трябва да се организират и обединяват в групи, защото само така ще могат да получават помощи от Европейския съюз. С 5 до 10 декара те няма да могат да оцелеят. Гроздопроизводителите, които ще предлагат продукция за производството на качествено вино да се подпомагат по „Националната програма за развитие на земеделието 2007 – 2013 година”, предлага Националната лозаро-винарска камара.

Камарата протестира и срещу махането на лимита за производство на ракия от селските казани, защото в тези обекти няма монтирани контролно измервателни уреди. Загубата от производството на ракия в малките дестилационни обекти ще е най-малко 54 млн. лева, очаква се и на тя да достигне и 100 милиона лева, каза още Лилия Стоилова.