Представители на световни марки храни и напитки отрекоха наличие на двоен стандарт
Представители на световни марки храни и напитки отрекоха наличие на двоен стандарт / снимка: БГНЕС

В България няма двоен стандарт на храни и напитки от международни марки, въпреки изводите в словашко изследване за качеството на хранителните продукти в Западна и Източна Европа. Това обявиха представители на шест световни компании, които бяха засегнати в проучването на Асоциацията на потребителите в Словакия. Производителите категорично отхвърлиха твърдението, че стоките в Източна Европа, включително и в България, са с различно качество от тези в Германия и Австрия.

Представителите на световните марки у нас и председателят на словашката асоциация на потребителите Милош Лауко се срещнаха с министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Според изследване на словашката асоциация на потребителите в България консумираме кафе, шоколади, безалкохолни напитки и пипер с по-лошо качество от Западна Европа. Самите производители реагираха светкавично, като опровергаха твърденията и категорично заявиха, че продуктите им са с еднакво качество за всички страни, в които се предлагат, в това число и у нас.

Земеделският министър Мирослав Найденов предложи същите продукти са бъдат изследвани и в български лаборатории.

„В българското общество битува митът, че ако искаш да си вземеш по-качествен автомобил, по-добре да отидеш да си го вземеш от Германия, защото партидите, които са за България са по-различни. Обясних, че ние ако можем да си вземем автомобил отвън, защото се прави по-рядко, за това, което ежедневно слагаме на трапезата си, няма как да ходим до Германия. Нека наистина не сочим с пръст тези утвърдени с годините и доказали се марки, но този отговор да го дадем, аз мисля, че той е по-скоро политически и на национално достойнство: дали сме или не сме втора категория хора“, коментира министърът.

Председателят на асоциация „Активни потребители” Богомил Николов каза, че такъв тип изследвания на качеството на храните и напитките са вече традиция в някои развити страни и даде пример с Германия, където тя е 50-годишна.

Във Федералната република изследванията по думите му се правят буквално всеки месец и това е от изключителен интерес за всички онези производители и търговци, които са почтени, имат качествени продукти и няма от какво да се притесняват.

Министър Найденов успокои, че все пак дори да има разминаване в качеството, в никакъв случай не може да подлага под съмнение безопасността на тези стоки.