Предложени поправки в Закон за горите ограничават сделките с горския фонд
Предложени поправки в Закон за горите ограничават сделките с горския фонд / netinfo

Министерството на земеделието и горите ще предложи втори вариант за промени в Закона за горите, който ще ограничи разпоредителните сделки в горския фонд. Предложението е на замяна да не подлежат гори във вододайните зони, ценни високостъблени масиви, дендрариуми и разсадници. Това каза заместник-министърът на земеделието и горите Стефан Юруков след обществено обсъждане на Стратегически план за развитие на горския сектор до 2011 г.

Сегашните 16 регионални управления по горите ще бъдат регистрирани по търговския закон и на парктика ще представляват самостоятелни горски компании, обясни Юруков.

Промените в закона трябва да са готови до 4 декември, след което ще бъдат представени на министър Нихат Кабил.

Заедно с проектозакона за изменение на закона за горите, който беше блокиран в Комисията по земеделие в парламента, двата документа ще поставят основата на преструктурирането на горския сектор у нас, обясни Юруков. Досега се обсъждаше вариант горският бранш да се управлява от 3 структури – горско предприятие, административна структура и фонд „Българска гора”, който ще инвестира в различни проекти.

Качествените високостъблени гори у нас, които министерството предлага да не се изваждат от горския фонд, представляват две трети от територията му. Замените на големи парцели от останалите видове гори ще се одобряват от Министерския съвет, предлагат експертите.

За да се съхрани горският фонд, Националното управление по горите предлага няколко мерки в Стратегическия план за развитие на сектора. Пари ще идват както от продажбата на дървесина, така и от екологични ползи, разрешителни за ползване на билки и гъби, както и от частни компании по проекти за използване на дървесната биомаса.

Общият бюджет на Националното управление на горите, необходим за изпълнение на плана, е над 211 млн. лева.