Предлагат минималната пенсия да е обвързана с минимални осигуровки
Предлагат минималната пенсия да е обвързана с минимални осигуровки / netinfo

Социалните осигуровки да имат долна и горна граница, а минималната пенсия да е обвързана с минимална месечна вноска към НОИ. Това е предложила Българската стопанска камара на социалното министерство, съобщи председателят на камарата Божидар Данев. По думите му липсата на минимален праг за осигуровките позволява на част от населението да не плаща вноска в пенсионната система, а след това да получава пенсия.

В тази група най-често са самоосигуряващи се земеделски производители и тютюнопроизводители, които се осигуряват на много ниски суми. Практиката показва че те плащат вноски върху доход, който е около една четвърт от минималния доход на самоосигуряващите се лица, обясни зам.-председателят на камарата Дикран Тебеян. С

лед като се пенсионират, тези хора получават минимална пенсия, тъй като по закон не може да им се плаща по-малко от минималната пенсия за страната. Изчисленията на специалистите показват, че ако един човек се осигурява върху минималната работна заплата за страната, пенсията, която се изчислява по формулата и която той трябва да получи е по-ниска от минималната. Божидар Данев обобщи целта на предложението: Този, който иска да получава минимална пенсия, трябва да има минимална вноска в НОИ, а не както досега - да няма вноска и този, който внася да се грижи за него, тоест който работи и който е коректен да се грижи за този, който е некоректен.