По-нисък ДДС на лекарствата не би довел до спад на цените според Менда Стоянова
По-нисък ДДС на лекарствата не би довел до спад на цените според Менда Стоянова / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Категорично против намаляването на ДДС върху лекарствата се обяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. По думите й това няма да доведе до намаляване на цените на медикаментите, но ще ощети бюджета, тъй като ДДС-то е основен приходоизточник за държавата.

По-рано в „МеждУредие" на Дарик зам.-председателят на комисията по здравеопазване в НС д-р Даниела Дариткова заяви, че е нужен сериозен анализ на този въпрос, тъй като българинът плаща за лекарства повече от собствения си джоб в сравнение с гражданите на ЕС и трябва да бъде потърсен механизъм това да се промени.

Данъкът върху добавената стойност е сред основните ценообразуващи фактори, но досега намаляването му в даден сектор не е довело до поевтиняване на съответните стоки и услуги, коментира председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

„Знаете, че туризмът беше първият бранш, който успя по една или друга причина да завоюва по-ниска ставка - 7 на сто. Какъв беше резултатът от това - понижаване на цената на туристическата услуга, развитие на туристическия бранш в подходяща посока? Всички ние знаем резултата", коментира Стоянова. Тя е категорична в мнението си, че намаляването на ДДС на една или друга стока в никакъв случай не води директно до намаляване в цената на потребителя.

Страната ни има право на диференцирани ДДС-ставки в два сектора - единият вече е туризмът, а засега втори няма. Затова в „МеждУредие" по Дарик д-р Даниела Дариткова от здравната комисия настоя за обстоен анализ на възможността за намаляване на ставката за лекарствата. По думите й трябва да се направи точна икономическа преценка дали сега в тези условия държавата може да си позволи още една диференцирана ставка и дали в крайната цена на лекарствата ще се отрази падането на ДДС толкова, колкото се очаква в действителност.

Според Менда Стоянова обаче ако бъде намалена ДДС-ставката за лекарствата или за друг вид стока и услуга, това трябва да бъде компенсирано от други данъчни постъпления. Тя обясни, че намаляване на ДДС означава промяна в системата. „Това означава, че ако ние тръгнем да намаляваме ставките на ДДС на една или друга стока, трябва да търсим компенсиране на приходите от други данъци", допълни председателката на бюджетната комисия в парламента.

Очаква се намаляването на ставката за лекарствата да бъде една от темите, който ще бъдат обсъдени в здравната комисия в парламента по-късно днес.

Анализ за нарушаване на конкуренцията при доставките на лекарства за болнични заведения ще направи Комисията за защита на конкуренцията. Антимонополният орган е поличул сигнал от депутатите от Синята коалиция Мартин Димитров и Ваньо Шарков и ще направи предварително проучване за евентуални нарушения на законодателството.

Вече е изискана информация по случая от здравното министерство и НЗОК.

 

Още икономически новини четете в Lev.bg