Пилето в магазина - пак с вода
Пилето в магазина - пак с вода / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Българските производители ще могат отново да тъпчат с вода пилешкото месо. Това става ясно от поправки в наредбата за окачествяване, съхраняване и предлагане на пазара на месо от домашни птици, подписани от аграрния зам.-министър Явор Гечев.

"Причина за приемането на нормативния акт е постигане на пълно съответствие с правото на ЕС", пише в мотивите на Гечев.

Преди 2 години кабинетът "Борисов" забрани допълнителната вода в пилетата.

Ограничението обаче важеше само за родните стоки. Така идващите от Полша и Германия пилета с вода се оказаха с над 1 лв. по-евтини от родните.

Производителите обявиха, че ще фалират, защото нормата ги прави неконкурентни.
"Ще настояваме на етикетите съдържанието на вода да се изписва с уголемен и удебелен шрифт, за да знаят потребителите", коментира пред "Труд" Иван Ангелов от продуктовия борд "Яйца и птици".

Инициативата за промяна на наредбата първо дойде от Асоциацията на месопреработвателите. Тя води и дело пред ВАС, което не е завършило, но след намесата на ЕС вече е безсмислено.

"Неизгодната за потребителите практика се налага заради настояване на ЕК. Нашата компания е категорично против влагането на допълнителна вода. Затова ще настояваме на етикетите съдържанието на вода да се изписва с уголемен и удебелен шрифт", коментира пред "Труд" Иван Ангелов от продуктовия борд "Яйца и птици".

Инициативата за промяна на наредбата е дошла от Асоциацията на месопреработвателите. Оттам обясниха, че вода в месото се добавя с цел да стане по-крехко и лесно за готвене. И определиха като "митове и легенди" твърденията, че се продават пилета, напомпани с 50% вода.