Отпушва се кредитирането
Отпушва се кредитирането / netinfo

Управителният съвет на Българската народна банка прие промени в Наредба № 21 за задължителните минимални резерви, които банките поддържат при БНБ, и Наредба № 22 за централен кредитен регистър на банките, съгласно споразумение с Международния валутен фонд,

Промяната на Наредба №21 засяга случаите, при които кредитният растеж на банките надвишава заложения в регулацията тримесечен ръст. Досега те трябваше да заделят допълнителни задължителни минимални резерви, четири пъти по-големи от абсолютната сума на превишението, докато според новата наредба техният размер ще бъде намален до два пъти над превишението.

С промяната на Наредба № 21, влизаща в сила от 4 август 2006, се поставя началото на процеса на плавна отмяна на действащото в момента административно ограничение, контролиращо темповете на нарастване на кредита за частния сектор. Според БНБ, с течение на времето ефективността на тази мярка намалява, като същевременно се създават допълнителни разходи за търговските банки.

В допълнение на намаляващата ефективност на административното ограничение, интеграцията на страната в ЕС изисква поставянето при еднакви условия на търговските банки, регулирани от БНБ, и тези, регулирани от надзорните власти в другите страни от общността.

От централната банка посочват още, че плавната отмяна на административните ограничения за нарастването на банковия кредит не трябва да се разглежда като политика, насочена към разхлабване на действащата в момента стриктна регулационна рамка, целяща ограничаване на рисковете в банковата система. Надзорната рамка, която се прилага от БНБ, се запазва непроменена. Българската народна банка си запазва правото при необходимост да приеме допълнителни мерки за гарантиране на сегашната стабилност на банковата система в страната.

От БНБ съобщават още, че във връзка с формирания от началото на 2006 година процес на прехвърляне от страна на търговските банки на портфейли извън техните баланси, са направени промени в Наредба №22, като е въведено изискването банките да подават информация в кредитния регистър и за кредитите, дължими към трети лица, които са обслужвани и администрирани от самите банки. Промяната ще влезе в сила от 1 август 2006 година.