Отделяме 1.7 млрд. лв. от Бюджет 2007 за ЕС
Отделяме 1.7 млрд. лв. от Бюджет 2007 за ЕС / netinfo

1,7 млрд. лв. ще бъдат заложени в републиканския бюджет за следващата година като разходи, свързани с членството ни в Европейския съюз. 650 млн. лв. е вноската, която България трябва да внесе в ЕС като страна-членка. Останалата част от сумата ще гарантира средствата, които трябва да бъдат усвоени от предприсъединителните и кохезионните фондове. Това стана ясно на изнесеното заседание на Министерски съвет във Варна.

Сумата от 1,7 млд. лв. ще се компенсира от очаквания икономически растеж, прогнозира министърът на финансите Пламен Орешарски във Варна. Заложените средства могат да попречат на рефинансирането в някои сфери. Сред тях обаче няма да бъдат здравеопазването и образованието, уточниха от правителството.

Във втория ден от изнесеното си заседание кабинетът прие вариант на Националната стратегическа референтна рамка, който ще бъде изпратен на Европейската комисия. Сред приоритетите, заложени в нея, са подобряване на инфраструктурата, увеличаване на заетостта, насърчаването на бизнеса и подкрепяне на балансираното териториално развитие. В следващите месеци в цялата страна ще започне информационна кампания за разясняване на рамката и условията за кандидатстване по еврофондовете. Националната стратегическа референтна рамка ще бъде редактирана още веднъж преди да бъде връчена официално през декември на Европейската комисия.

Сред другите теми, обсъждани по време на двудневното заседание на Министерски съвет във Варна, бяха ефективното управлението на държавните почивни бази и процедурите по концесионните договори, свързани с находища на природни богатства. Кабинетът изслуша и доклад на министъра на образованието Даниел Вълчев за промяна на модела на финансиране на висшето образование. Той ще бъде представен публично следващата седмица.