Още 3 години подпомагат тютюнопроизводителите
Още 3 години подпомагат тютюнопроизводителите / netinfo

Още три години държавата ще подпомага тютюнопроизводителите. Това съобщи министърът на земеделието и горите Нихат Кабил в Боровец, където на семинар активът на ДПС обсъжда механизмите за ефективно усвояване на европейските фондове.

Министър Кабил заяви, че страната ни ще се възползва от преходния период, който позволява отпускането на държавна помощ за определен сектор, ако тя е съществувала до присъединяването на страната ни в Европейския съюз /ЕС/.

Другото условие е субсидираният продукт да не се отрази негативно на общия пазар на ЕС. Догодина ще се промени начинът на отпускане на тези помощи, като се обмисля въвеждането на квоти за количествата тютюн, които ще бъдат подпомагани от държавата.

Вместо сегашните премии и целева годишна подкрепа догодина тютюнопроизводителите ще получават само премия. Условието на Европейската комисия е средствата, които ще отпуска държавата ни, да не надхвърлят даваните до членството ни като помощ - средства, които за тази година са около 125 милиона лева.

Новият закон за горите, изготвен от Министерството на земеделието и горите, ще бъде внесен до края на годината в Министерски съвет и ще бъде разгледан в началото на следващата, съобщи още Нихат Кабил.

Министърът обясни, че в момента държавата води нелогична финансова политика в горите, защото секторът преизпълнявал приходите си в бюджета, а парите за горите, които отпуска държавата, даже намалявали с годините.

Идеята на закона е в бюджета да влизат половината от приходите в горския сектор, а останалите да се връщат в системата, като се акумулират във фонд „Българска гора” например.

Част от парите в този фонд да се отпускат за инвестиции и инфраструктура в горите, а с останалата част да се отпускат кредити за общини, горски сдружения и кооперации, които правят бизнес с гората, обясни идеята на закона министър Кабил.