Обмислят вариантите за съкращаване на бюджетните разходи
Обмислят вариантите за съкращаване на бюджетните разходи / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Обмислят вариантите за съкращаване на бюджетните разходи
21471
Обмислят вариантите за съкращаване на бюджетните разходи
  • Обмислят вариантите за съкращаване на бюджетните разходи

На следващото правителствено заседание ще бъдат обсъдени конкретните мерки за съкращаване на бюджетните разходи и за това по какъв начин може да бъде запълнен недостигът от 2,5 млрд лева в приходната част. Това съобщи вицепремиерът и министърът на финансите Симеон Дянков след редовното заседание на Министерския съвет. За да не се губи време, промените няма да минат като актуализация на бюджета през парламента, а само като правителствено решение, обясни още финансовият министър.

Всяко министерство ще предложи конкретни мерки за оптимизиране на разходите си, за да се постигне балансиран бюджет, посочи Симеон Дянков. Той припомни, че предходният кабинет така и не е направил актуализация на бюджет 2009, в който е заложен икономически растеж от 4, 7 процента, „което е много далеч от реалното. Последната прогноза на Агенцията за макроикономически анализ показва, че икономическият спад на страната за тази година ще бъде около 6,3 процента".  

Спад се отчита и в приходната част на бюджета. За първите шест месеца на годината събиранията са с 16 на сто по-малко от плануваното, посочи още финансовият министър. Именно поради тази причина на следващото заседание на кабинета ще се търсят варианти за попълването на вече отворилата се дупка в бюджета: „2,5 млрд. лева не могат да се съберат само от съкращения на разходи. Някъде около 50 процента от тази разлика да се покрие със съкращаване на разходи и да намерим допълнителни приходи, които да попълнят останалата част".

Дянков уточни, че при влошаване на икономическите показатели може едновременно с разглеждането на проектобюджета за 2010 година парламента може да гласува и актуализация на бюджета за тази година.

Междувременно правителството определи вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков за председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Другият представител на кабинета в органа, в който се осъществяват консултациите на национално ниво по трудовите и осигурителните отношения, е министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Новият кабинет ще отмени постановлението на предишното правителство за 15-процентното съкращаване на разходите във всички държавни институции, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов. По думите му реалната оптимизация на административните разходи ще бъде постигната с намаляване на заместник-министрите в отделните министерства. Всеки министър ще започне с един или двама свои заместници, а след това поетапно ще бъдат разпределени функциите във ведомството, допълни Цветанов.