Нужно е да се подобри обслужването в хотелите у нас
Нужно е да се подобри обслужването в хотелите у нас / Sofia Photo Agency
В България трябва да се подобри нивото на обслужване в хотелите според д-р Гасан Аиди – председател на борда на директорите на Международната хотелиерска и ресторантьорска асоциация със седалище в Париж.

Страната ви има хубави хотели на морето и в планината, имате всички "съставки" да развивате България като успешна дестинация, но трябва да синхронизирате тези съставки, да вдигнете квалификацията на персонала и да подобрите обслужването, каза Аиди на пресконференция днес в Националния пресклуб на БТА.

Той е у нас заедно с генералния директор на международната асоциация Ейбрахам Розентал за заседание на Съвета на директорите на асоциацията в София, домакин на което ще е Националният хотелиерски мениджмънт клуб. С членството на България в ЕС клубът е приет в международната асоциация, която е единствената призната от ООН световна бизнес организация в хотелиерството и ресторантьорството. В нея членуват национални асоциации на над 100 държави и 50 световни хотелски вериги.

Според официалната статистика за 2006 г. България е посетена от 5 158 000 чуждестранни туристи, което е ръст 6,64 на сто спрямо предходната година. Приходите от сектора са за два милиарда евро. У нас има 2880 хотели, като в това число не влизат т. нар. семейни хотели с до 15 стаи. Сектор "Туризъм" генерира 14 на сто от БВП на страната и осигурява 140 000 работни места, или четири на сто от работните места в България. По време на пиковия туристически сезон броят на заетите в туризма се удвоява.

Инвестициите в сектора са 2,7 на сто от общите чуждестранни инвестиции у нас. Международните прогнози за развитието на туристическия сектор в България са до 2016 г. туристическият отрасъл да генерира между 16 и 16,4 на сто от БВП или 7,7 милиона евро, посочиха на днешната пресконференция.

Според проучвания на Световният съвет по туризъм до 2016 г. се очакват 3,9 процента годишен ръст на приходите от чуждестранни туристи; 5,3 процента годишен ръст на разходите за туризъм, реализирани от българите, както у нас, така и в чужбина; 3,7 на сто годишен ръст на инвестициите в сектора; 3,3 процента годишен ръст на разходите за туризъм и пътувания, направени от българското правителство и администрация.