Няма да има допитване в Бургас за тръбата до Александруполис
Няма да има допитване в Бургас за тръбата до Александруполис / снимка: БГНЕС

Референдумът за петролопровода Бургас–Александруполис няма да се състои. Това решиха общинските съветници на заседанието си днес. Така местният парламент отмени собственото си решение от 4-ти юли. Тогава бе гласувано да се насрочи референдум за 2-ри септември. Против това допитване днес гласуваха 28 души, 12 от представителите в местния парламент не бяха съгласни с отмяната му и само един се въздържа.

На референдума бургазлии трябваше да отговарят на въпроса: "Одобрявате ли подписаното споразумение за изграждане на петролопровода Бургас-Александруполис?".

Според Георги Манев, който внесе предложението за отмяната му, референдумът е незаконен. Такова допитване се прави само по въпроси, които са от местно значение, а в случая с петролопровода не е така. Манев посочи, че става въпрос за приемането на законодателни решения, закони за ратификация на международни споразумения и това е в компетенцията на Народното събрание.

При това положение този вид допитване няма да се отрази върху изпълнението на споразумението за петролопровода, а мнението на бургазлии можело да получи гласност и чрез анкета или подписка.

Съветниците решиха още да бъде предложено и сключено споразумение с правителството за гарантиране на финансовите ползи за бургазлии преди започване на реализацията на проекта "Бургас- Александруполис". То трябва да включва конкретни ангажименти свързани с инвестиции в инфраструктурни проекти и екологията на града.

Междувременно един от бургаските съветници - Димитър Николов - започна събиране на подписи сред колегите си за свикване на ново извънредно заседание по темата за референдума за петролопровода. За целта той трябва да има съгласието на една трета от представителите в местния парламент.