/ ThinkStock/Getty Images
Изследователи от САЩ са разработили нов сензор на базата на протеин, благодарение на който по по-ефикасен и екологичен начин могат да се откриват лантаниди - редки метали с приложение в смартфоните и други технологии, съобщава "Сайънс дейли".

Когато се свърже с въпросните метали, сензорът променя флуоресценцията си, обясняват авторите на изследването от университета на Пенсилвания. Протеинът, върху който е базирано устройството, променя формата си, когато се свързва с лантаниди - ключов момент, за да се задейства флуоресценцията на сензора.

"Лантанидите, известни като редкоземни елементи, намират приложение в редица съвременни технологии - в екраните и електронните компоненти на смартфоните, батериите на електрическите автомобили, сателитите, лазерите", припомня ръководителят на изследването Джоузеф Котруво.

Извличането на редкоземни елементи от околната среда или от индустриални проби, като например отпадъчни води, обикновено е сериозно и скъпо предизвикателство.

"В опит да разрешим проблема, ние разработихме сензор на базата на протеин, способен да открива малки количества лантаниди в проба, позволявайки ни да установим дали си струва да инвестираме ресурси в извличането на тези важни метали", допълва изследователят.
БТА