Нина Радева: Спешно да намалим преразпределянето чрез бюджета
Нина Радева: Спешно да намалим преразпределянето чрез бюджета / netinfo

”Въпреки безспорната финансова стабилизация в бюджетната политика ние имаме значително отстъпление и размера на средствата, които се преразпределят чрез националния бюджет вече надмина 40% за 2006 година и не знам дали тази тенденция в перспектива няма да бъде отбелязана като неблагоприятна”. Това каза зам.-министърът на икономиката и енергетиката Нина Радева по време на международното финансово изложение ”Банки Инвестиции Пари”, което се провежда в Новотел „Пловдив”.

Дълбоко убедена съм, че трябва да се намали преразпределителният процес чрез бюджета. Бюджета има далеч по-отговорни задачи, които години наред не се изпълняват и са свързани с реформиране на основни сфери като здравеопазването, образованието и пенсионната система.

Те ще се окажат ключови проблеми, свързани със създаването на капацитет за използване на средства и от структурните фондове. Значимостта на тази тема далеч не се изчерпва само с парите, които ще изразходваме на база Национална стратегическа референтна рамка.

Принципът, по който се разпределят и харчат тези средства трябва да залегне като ключов в общия процес на използване на обществените ресурси, подчерта Радева. Основното предимство на тези пари е, че те се разпределят на проектен принцип и няма равно раздаване. Това не е механизъм за разпределяне на доходи, а за активиране на ресурси.

Надявам се, че проектният механизъм ще проработи на фирмено и държавно институционално равнище и ще гарантира много по-голяма ефективност и рационалност и при използване на тези ресурси, каза още министър Радева в презентацията си на тема ”Развитие на конкурентноспособността на българската икономика 2007-2013 година”.

Други новини от Пловдив