Необлагаемият минимум става 220 лв.
Необлагаемият минимум става 220 лв. / netinfo

Най-вероятно необлагаемият минимум ще скочи от следващата година на 220 лева. Това съобщи във Варна председателят на бюджетната комисия в парламента Петър Димитров. По думите му това е добро и за бизнеса, и за страната. Той обясни, че БСП не е променила становището си за нулев данък печалба при реинвестирането й.

Депутатът обясни, че стремежът е до края на мандата корпоративният данък да бъде намален с още от 3 до 5 процента. В момента най-ниският корпоративен данък - 12.5% е в Ирландия, каза Димитров и допълни, че желанието на БСП е у нас ставката да падне под ирландската. Има мнения, че този данък може да стане 10 процента, което няма да навреди на България, а ще спомогне за привличането на капитали, каза народният представител.

Според него едно намаление на осигурителната тежест с още три процента не е проблем. Необходимо е обаче бизнесът да вдигне осигурителните прагове поне с 10 процента, посочи Димитров. По думите му минималната работна заплата от следващата година трябва да стане поне 180 лева, като целта е да изпреварим Румъния, където в момента минималната заплата е 90 евро.

С увеличението на минималната работна заплата ние оскъпяваме най-ниско квалифицирания труд и това не е добре в икономически план, но пък е добре от социална гледна точка, коментира още депутатът. Димитров коментира още, че една скъпа работна сила ще отблъсне инвеститорите и това е една от високите цени, които държавата плаща. Той съобщи още, че предстои създаването на т.нар. Сребърен фонд на пенсионната система, в който до края на годината ще постъпят 500 милиона лева.

Парите във фонда ще се инвестират във високо доходни ценни книжа. Във фонда ще постъпват половината от средствата от приватизация, както и до 30 на сто от бюджетния излишък, обясни Димитров. Той каза още, че се обсъжда реализацията на стара идея на БСП за създаването на специален орган за управление на държавната собственост. Този орган ще може да работи и като инвестиционен фонд. На пленума на партията отчетохме, че няма никакви конкретни мерки за подкрепа на българския износ, каза Димитров. По думите му по тази причина се подготвя създаването на държавна банка, която да подкрепя износа.

Петър Димитров заедно със зам.-председателя на БСП Ивелин Николов участват в младежка кръгла маса на тема "БСП - политика в ляво от центъра или център на лявата политика", която се провежда във Варна.