НАП ще извършва електронни ревизии догодина
НАП ще извършва електронни ревизии догодина / netinfo
В края на следващата година служителите на Националната агенция за приходите ще могат да извършат първите електронни ревизии, съобщиха от Министерството на финансите.

Ревизорите ще проверяват фирмата дистанционно, като преглеждат електронните записи в счетоводството на предприятието. Документи на хартия ще бъдат изисквани само по изключение. Такива решения бяха взети на третото заседание на Консултативния съвет по прилагане на данъчното и осигурителното законодателство при НАП, се уточнява в съобщението.

Подобряването на качеството на контролно-ревизионната дейност на НАП беше една от основните теми на заседанието на съвета. Изпълнителният директор на агенцията Мария Мургина е посочила, че по отношение на подобряването на качеството на контролно-ревизионната дейност на НАП са направени редица стъпки като

обособяване на специализирано звено в НАП за извършване на селекция на рискови фирми, издаване на два наръчника за ревизии в браншовете "Строителство" и "Туризъм"; приемане на нов стратегически план на НАП за периода 2008-2013 г. с ключов приоритет качествена контролно-ревизионна дейност.

В процес на изграждане е и нова дирекция в НАП - "Анализ на риска", която ще заработи от началото на следващата година. В системата действат и специално разработени вътрешни процедури за извършване на ревизии и проверки, съществува и дирекция "Инспекторат", която контролира законосъобразността на действията на органите по приходите в цялата страна, изтъкна още Мургина.

Ще се проучи възможността за създаване на работна група с представители на НАП, НОИ, Националната здравноосигурителна каса и членовете на Консултативния съвет,

чиято цел ще е преглед и опростяване на осигурителните декларации, подавани пред НАП. Друга задача на групата ще бъде въвеждането на механизъм за намаляване на изискванията за предоставяне на една и съща информация пред различните ведомства, бе посочено на заседанието на съвета, обясняват от Министерството на финансите.

Консултативният съвет обсъди също механизмите за плащане на данъци и задължителни осигурителни вноски и възможностите за бъдещо опростяване на този процес чрез намаляване на броя на платежните нареждания, които бизнесът попълва всеки месец за различните видове публични плащания.

От началото на следващата година НАП ще публикува повече указания за прилагането на данъчното и осигурителното законодателство в интернет-страницата си: www.nap.bg, решиха членовете на Консултативния съвет.