Намаляват цената на водата, ако „Софийска вода” не изпълнява програмата си
Намаляват цената на водата, ако „Софийска вода” не изпълнява програмата си / netinfo
Цената на водата в София за кубически метър да е най-малко 96 стотинки без ДДС. За това настояха от ВиК дружеството „Софийска вода” на открито заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Ако комисията одобри тази цена, това ще представлява увеличение с повече от 40%.

Ако се запази настоящата цена на водата в столицата от 80 ст. за кубически метър с ДДС, “Софийска вода” ще може да инвестира само 8-10 млн. лв. годишно и по този начин няма да може да се подобри качеството на услугата, заяви главният секретар на дружеството Иван Иванов.

Той допълни, че “Софийска вода” иска да инвестира много повече средства, но за това е нужна по-висока цена на водата. За шестте години на концесията дружеството е направило инвестиции за повече от 160 млн. лв., най-вече в ремонтни дейности и подобряване на услугите.

От своя страна председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Константин Шушулов предупреди, че ако "Софийска вода" не изпълнява инвестиционната си програма, то комисията ще намали определената цена на водата за дружеството като санкционираща мярка.

Създадено в Столична община звено ще отчита всеки месец или на тримесечие пред ДКЕВР изпълнението на инвестиционната програма на "Софийска вода”. Според Шушулов реалистичната цена на водата в София е 90 стотинки без ДДС на кубически метър. Комисията ще вземе окончателно решение за поскъпването на водата на 23 април на закрито заседание. Новата цена ще влезе в сила от 1 май.